WASHINGTON - De wereld telt op dit moment circa 1,57 miljard moslims. Dat staat gelijk aan ongeveer 23 procent van het totale aantal mensen op aarde, zo meldde een Amerikaans onderzoeksinstituut in een rapport dat donderdag werd gepubliceerd.

Het PEW Research Center's Forum on Religion & Public Life stelt in het 62 pagina's tellende document dat 87 tot 90 procent van de moslims aanhanger is van de soennitische stroming. De schatting van het aantal sjiieten loopt uiteen van 10 tot 13 procent.

De meeste sjiieten (tussen de 68 en 80 procent van het totaal) leven in slechts vier landen: Iran, Pakistan, India en Irak.

Europa

Iets meer dan één op de twintig inwoners van Europa staat te boek als moslim. Bijna de helft van alle 38 miljoen Europese moslims woont in Rusland. Nederland telt volgens de Amerikaanse onderzoekers 946.000 islamieten. Dat is ongeveer 5,7 procent van de bevolking.

Acht op de tien moslims wonen in landen in Azië, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Meer dan 300 miljoen geloofsgenoten wonen in landen waar ze een minderheid vormen.

Hindoes

Deze minderheidsgroepen zijn desondanks vaak zeer omvangrijk. India bijvoorbeeld is in meerderheid hindoeïstisch, maar beschikt ook over de op twee na grootste moslimpopulatie (161 miljoen) ter wereld.

Alleen Indonesië en Pakistan tellen meer moslims, respectievelijk 203 miljoen en 174 miljoen.

Het rapport biedt volgens de opstellers het meest recente en best onderbouwde overzicht van de omvang en verspreiding van de moslimgemeenschappen op aarde.

Onderzoekers

De onderzoekers hebben informatie verzameld in 232 landen en territoria. Een groep van ongeveer vijftig demografen uit de hele wereld werkte mee aan het onderzoek. Circa 1500 bronnen werden geraadpleegd.

Een exact beeld van het aantal moslims op aarde was er tot nog toe niet. Eerdere ramingen liepen zeer ver uiteen, van 1 miljard tot 1,8 miljard.

Volgend jaar wil het Amerikaanse onderzoeksinstituut een soortgelijk rapport opstellen over het aantal christenen op aarde. Ook moet dan een studie verschijnen die de groei van het aantal moslims in kaart brengt.