SYDNEY - Een tsunamiwaarschuwing na enkele krachtige aardbevingen heeft donderdag tot paniek geleid in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan.

In landen als Fiji, Vanuatu en Nieuw-Caledonië vluchtten kustbewoners uit angst voor vloedgolven naar hoger gelegen gebieden.

Het gebied tussen de eilandstaat Vanuatu en de Salomonseilanden werd donderdag door enkele zware aardbevingen getroffen.

Epicentrum

De zwaarste had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 370 kilometer ten noordwesten van Vanuatu op een diepte van ruim 30 kilometer.

Aanvankelijk werd een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor elf staten in het gebied van het zuidwestelijke deel van de Stille Oceaan. Later breidde het Tsunamiwaarschuwingscentrum het alarm uit naar onder meer Australië en Indonesië.

Ingetrokken

De aardbevingen veroorzaakten een tsunami. Toen duidelijk was geworden dat het niet om een grote verwoestende golf ging, werd de tsunamiwaarschuwing ingetrokken.

De paniek had toen echter al toegeslagen. In Fiji evacueerden de autoriteiten de kustgebieden. Scholen en kantoren werden gesloten. Hotels kregen de opdracht toeristen naar hoger gelegen gebieden over te brengen.

In Nieuw-Caledonië kregen de bewoners van het belangrijkste eiland het bevel uit het kustgebied te vertrekken.

Samoa

De tsunamiwaarschuwing zorgde ook voor veel onrust in de eilandengroep Samoa. Vorige week werd Samoa door een tsunami getroffen, die ruim 180 levens eiste. Na het alarm van donderdag vluchtten veel bewoners van Samoa naar hoger gelegen gebieden.

Volgens getuigen ontstonden daardoor files in dichtbevolkte zones.