AMSTERDAM - Tsjechië heeft woensdag de overige lidstaten van de Europese Unie verzekerd dat het wel goed komt het Verdrag van Lissabon.

Het verdrag is door het parlement in Praag goedgekeurd, maar moet nog worden getoetst door het Tsjechische Constitutionele Hof en de handtekening krijgen van de dwarsliggende president Vaclav Klaus.

Premier Jan Fischer zei er het volste vertrouwen in te hebben dat 'er geen reden voor bezorgdheid' in Europa behoeft te zijn. Volgens Fischer zal het hof simpelweg doen wat het vorig jaar ook deed: het verdrag goedkeuren.

Daarna is er voor Klaus geen enkel excuus meer het verdrag niet te ondertekenen. "Alles is gereed voor de ratificatie van het Verdrag van Lissabon (...) eind dit jaar", zei Fischer.

Vraagtekens

Klaus onthoudt het verdrag zijn goedkeuring totdat het hof zich heeft uitgesproken over een motie van 29 september die is ingediend door zeventien senatoren. De volksvertegenwoordigers plaatsen vraagtekens bij bepaalde clausules in het verdrag, dat het besluitvormingsproces in de EU dient te stroomlijnen.

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt zei woensdag dat hij buitenlandcoördinator Javier Solana had verzocht te wachten met de benoeming van nieuwe topfunctionarissen totdat er duidelijkheid is uit Praag.

Tweede referendum

Er moet een nieuwe, 27 leden tellende Europese Commissie worden benoemd. Ook dienen een nieuwe EU-president en minister van buitenlandse zaken te worden aangewezen.

Het verdrag vereist ratificatie door alle 27 lidstaten om in werking te treden. De Ierse kiezers, die het verdrag eerder afwezen, gaven zaterdag in een tweede referendum alsnog hun goedkeuring.