AMSTERDAM - De Europese bondgenoten van de Verenigde Staten binnen de NAVO dreigen het bondgenootschep te ondermijnen als zij niet meer bijdragen aan de missie in Afghanistan. NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen heeft dit woensdag gezegd.

Fogh Rasmussen sprak op een bijeenkomst in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel van de noodzaak van 'een eerlijk evenwicht' tussen de Amerikaanse en de Europese inbreng.

Thans is volgens hem sprake van aanzienlijke scheefgroei, een ontwikkeling die op de lange termijn schadelijk voor de trans-Atlantische betrekkingen zou kunnen zijn.

De escalatie in de oorlogvoering en het toenemende aantal slachtoffers maken de Europese lidstaten huiverig voor nieuwe toezeggingen. Ook is er kritiek op het NAVO-beleid in Afghanistan, waar veel burgerslachtoffers vallen bij luchtaanvallen.

De kennelijke fraude bij de in augustus gehouden verkiezingen doet verder weinig om de animo voor het sturen van troepen te vergroten.

Uruzgan

Typerend voor de trans-Atlantische kloof worden de Nederlandse plannen voor terugtrekking uit Uruzgan in 2010 genoemd. De Nederlandse houding contrasteert scherp met pogingen van de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal het aantal Amerikaanse troepen in Afghanistan met veertigduizend te vergroten.

Fogh Rasmussen zei dat de NAVO vasthoudt aan haar plannen voor stabilisering van het land. Hij riep de lidstaten op niet alleen troepen te leveren maar ook fondsen en expertise beschikbaar te stellen, speciaal voor de opleiding van politietroepen.

Eigen opleiding

De NAVO-chef steunde plannen van Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland voor een nieuwe internationale conferentie over Afghanistan. De drie landen hopen op nieuwe doelstellingen op terreinen als bestuur, rechtspraak, veiligheid, economie en sociale wetgeving.

De Europese Unie startte in 2007 een eigen opleiding van politietroepen in Afghanistan. Die missie bleef tot dusver ver achter bij de doelstellingen."Een beetje gênant", zei Fogh Rasmussen.