UTRECHT - De 29-jarige Baarnse hardloper Neals S. is volgens het Openbaar Ministerie de leider en oprichter van een criminele organisatie die drie jaar lang grote hoeveelheden cocaïne heeft gesmokkeld vanuit Guatemala naar Nederland.

Dat bleek donderdag op de zitting van de rechtbank in Utrecht. Ook de vader van S., de 55-jarige voormalig atleet Robert S. , wordt ervan verdacht deel uit te maken van de bende, die ook XTC van Nederland naar Thailand zou hebben gesmokkeld. In januari rolde de politie de Baarnse bende op toen een van de koeriers op Schiphol met ruim elf kilo cocaïne tegen de lamp liep.

Sindsdien zitten de negen verdachten in voorarrest. Twee mannen uit Baarn die als koerier en tussenhandelaar fungeerden, hebben belastende verklaringen afgelegd tegen vader en zoon. De zaak wordt op 25 en 26 november inhoudelijk behandeld.

Dat maakte de voorzitter van de rechtbank P. Dondorp tijdens de zogeheten regiezitting bekend. De verdedigers konden op deze zitting hun laatste verzoeken bij de rechtbank indienen. Ze vroegen onder meer om een getuigenverhoor van een andere hoofdverdachte, broer Lars S. . Deze verdachte is echter spoorloos en het verzoek werd niet ingewilligd.

De nationale topper op de lange afstand Neals S. werd in januari nog derde bij de halve marathon van Bermuda. Bij de dopingcontrole na die wedstrijd werden er sporen van cocaïne in zijn urine aangetroffen.