AMSTERDAM - De Argentijnse priester die tijdens de huwelijksvoltrekking van kroonprins Willem-Alexander en Máxima een gebed uitspreekt, pater Rafael Braun, zou in het verleden een bewonderaar zijn geweest van de Argentijnse ex-dictator Videla. Dat meldt het weekblad Vrij Nederland in de woensdag verschenen editie.

Uit bijdragen die Braun in de jaren zeventig en tachtig aan het katholieke maandblad Criterio leverde, blijkt volgens VN dat de priester zeer kritisch stond tegenover tegenstanders van de militaire junta. Hij beschouwde Videla als een 'morele autoriteit' die opkwam voor de 'Argentijnse beschaving'.

In een brief van Videla aan Braun prees de oud-dictator de getrouwe wijze waarop Braun de werkelijkheid van Argentinië wist te interpreteren.

Máxima zei tijdens het vrijdag uitgezonden televisieinterview Braun te beschouwen als "een vriend, een geweldige en heel inspirerende man."

De auteur van het stuk, Jan Thielen, heeft Braun enkele maanden geleden gesproken. Toen zou de priester hebben verklaard dat "het onvermijdelijk is om te folteren bij het bestrijden van de subversie."