AMSTERDAM - Diverse ministers zijn bepaald niet te spreken over kroonprins Willem-Alexander en de vakantievilla die hij in Mozambique laat bouwen. Dat meldt althans RTL Nieuws woensdag.

"Er is constant gedoe met de prins", zou een bron in het kabinet hebben gezegd. Een andere minister zou hebben gezegd dat de kroonprins het kabinet steeds voor voldongen feiten plaatst.

De beveiligingskosten voor het omstreden project zijn drie keer hoger dan als de villa in Italie zou staan, zo blijkt volgens de zender uit analyses van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb).

Willem-Alexander zou ook een tweede kavel hebben willen doorverkopen zonder premier Jan Peter Balkenende (CDA) te informeren.

Verwend kind

"De prins gedraagt zich als een verwend kind", zou een hoge ambtenaar tegen RTL hebben gezegd. "Het is een k-project." Andere ambtenaren spreken van 'een zwart gat voor de belastingbetaler'.

Balkenende zei eind augustus nog steeds positief te zijn over de villa op het schiereiland Machangulo. Hij reageerde op berichten dat de projectontwikkelaar grote blunders zou hebben gemaakt en de verplichtingen aan de lokale bevolking niet nakomt.

Deze zomer werd de Stichting Administratiekantoor Machangulo opgezet, die het project op iets meer afstand van de prins moet zetten. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de begroting van het Koninklijk Huis.