DEN HAAG - Staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) wil dat voortaan sneller wordt gekeken of asielzoekers op grond van medische problemen in aanmerking komen voor een verblijfstatus.

De maatregel moet de asielprocedure soepeler laten verlopen en ervoor zorgen dat vreemdelingen direct de juiste zorg krijgen.

Albayrak heeft de Tweede Kamer woensdag geschreven dat asielzoekers straks na een afwijzing niet nog een hele procedure kunnen beginnen waarin ze op medische gronden alsnog een verblijfstitel proberen te krijgen.

Ze verwacht dat daardoor ook minder asielzoekers op straat komen te staan in de periode tussen de afwijzing van hun asielverzoek en de behandeling van hun procedure op medische gronden.

De staatssecretaris benadrukt dat door de verandering niet meer asielzoekers worden toegelaten. Wel moet de maatregel herhaalde verzoeken om een verblijfsstatus voorkomen.

Besnijdenis

Albayrak wil verder extra aandacht gaan besteden aan genitale verminking. Vrouwen die asiel aanvragen omdat in hun thuisland besnijdenis dreigt, moeten straks mogelijk hun handtekening zetten onder een document waarin een arts verklaart dat er nog geen genitale verminking heeft plaatsgevonden.

Dat moet misbruik van de asielprocedure tegengaan en preventief werken, schrijft Albayrak.