ROME - De onschendbaarheid van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi druist in tegen de grondwet. Dat besloten de rechters van het Constitutionele Hof van Italië woensdag.

Zij spraken zich uit tegen een wet die Berlusconi vorig jaar door het parlement had gesluisd om zichzelf te beschermen.

Die wet is volgens de hoogste Italiaanse rechters in strijd met het gelijkheidsbeginsel, aldus Italiaanse media. Ook zou zo'n vergaande wet volgens het hof niet zonder grondwetswijziging kunnen worden aangenomen.

Het Italiaanse Openbaar Ministerie, dat Berlusconi wil vervolgen voor onder meer corruptie, had de zaak aangespannen. Door de wet uit 2008 waren de vier hoogste politici van het land tijdens hun ambtstermijn onschendbaar.

Daardoor kon justitie Berlusconi niet verder vervolgen. De linkse oppositie noemt de wet een 'Lex Berlusconi', een maatregel die speciaal gemaakt lijkt te zijn om de premier uit de problemen te houden.

Valse getuigenis

In februari werd Berlusconi's voormalige advocaat David Mills veroordeeld tot 4,5 jaar gevangenis. Hij had 440.000 euro aangenomen van Berlusconi in ruil voor een valse getuigenis ten gunste van zijn cliënt. Berlusconi kan voor die omkoping nu alsnog worden vervolgd.

Daarnaast kan een proces worden heropend rond onregelmatigheden bij de handel in televisierechten door Mediaset, het mediabedrijf van Berlusconi. De zakenman Berlusconi is de eigenaar van de grootste commerciële tv-stations van het land.

Ook kan het Openbaar Ministerie nu het onderzoek hervatten naar omkoping van een aantal senatoren door Berlusconi tijdens de vorige zittingsperiode van het parlement. Berlusconi's centrumlinkse voorganger en rivaal Romano Prodi had toen maar een flinterdunne meerderheid in de Senaat.

Politiek gemotiveerd

De uitspraak van het Italiaanse Constitutionele Hof tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi is politiek gemotiveerd. Dat verklaarde diens woordvoerder woensdag. Het Hof is volgens Berlusconi een instrument van links.

Berlusconi maakte woensdag ook ruzie met de bij het volk alom gerespecteerde president Giorgio Napolitano (84). Na spoedoverleg met enkele naasten over de uitspraak van het Constitutionele Hof stond de premier woensdagavond briesend de pers te woord. Over het staatshoofd zei hij: ''Jullie weten aan welke kant hij staat.''

Onpartijdigheid

Daarop verspreidde het Quirinaalspaleis, de zetel van de president van de Italiaanse Republiek, een communiqué met de zin: ''Het staatshoofd staat met absolute onpartijdigheid aan de kant van de Grondwet.'' Berlusconi reageerde daarop later respectloos: ''Het interesseert mij niet wat Napolitano zegt. Ik voel mij in de maling genomen.''

De president van de Italiaanse Republiek heeft vooral een ceremoniële rol als symbool van de eenheid van de natie. Tot zijn belangrijkste inhoudelijke taken behoort de bescherming van de grondwet.