LEEUWARDEN - De politie in Friesland heeft zondag zes mensen aangehouden die verdacht worden van de uitvoer van XTC naar Engeland. Er zijn ongeveer 310.000 pillen in beslaggenomen. De vangst heeft in Engeland een straatwaarde van 2,6 miljoen euro. Het Openbaar Ministerie dat de aanhoudingen donderdag bekendmaakte, noemt de vangst de grootste in de Friese geschiedenis.

De zes verdachten zijn donderdag aan de rechter-commissaris voorgeleid, voor vijf van hen is het voorarrest met tien dagen verlengd.

In Leeuwarden zijn zondag twee verdachten aangehouden. Het gaat om een 48-jarige man uit die plaats en een 51-jarige man uit Den Haag. Justitie verdenkt deze twee mannen er van het transport te hebben geregeld. In het Brabantse Gilze-Rijen zijn vier mannen aangehouden die op het punt stonden vanuit een transportbusje XTC-pillen in een vrachtauto te laden, die als bestemming Engeland had.

De 51-jarige man uit Den Haag is donderdag door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Met de onderschepping van de partij XTC-pillen denkt de politie de smokkel een grote slag te hebben toegebracht.