ARNHEM - De piloot van de Nederlandse F-16 die vorige week woensdag burgerslachtoffers in Afghanistan maakte wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft hij rechtmatig gehandeld.

Op basis van een rapportage van de marechaussee ziet het OM geen aanleiding om nader onderzoek in te stellen naar de kwestie, zo liet het OM woensdag weten.

De piloot voerde op 30 september een precisiebombardement uit op een buitenwijk van Lashkar Gah, de hoofdstad van de provincie Helmand. Daar werd al urenlang gevochten tussen Britse ISAF-militairen en de Taliban.

De piloot beschoot een huis van waaruit de opstandelingen schoten. In dat huis bleken achteraf ook anderen te zitten: twee volwassenen en zes kinderen kwamen om, evenals vier opstandelingen.

Grondtroepen

De ISAF-macht van de NAVO heeft ook een onderzoek ingesteld naar de gebeurtenis. Volgens Defensie zijn de grondtroepen gehoord, de beelden van de vlucht bekeken en is een dorpsbijeenkomst gehouden. Hieruit is volgens Defensie ook gebleken dat de piloot juist heeft gehandeld.

De Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen komen op verzoek van de ISAF in actie boven heel Afghanistan, maar vooral in het zuiden. Ze schieten vaak grondtroepen te hulp.

Het OM in Arnhem heeft aan de hand van rapportages vastgesteld dat de Nederlandse piloot zich aan alle geldende regels en procedures heeft gehouden.

Eerder ging de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, die het nieuws vorige week vanuit Kandahar naar buiten bracht, daar ook al van uit. Hij baseerde zich op de gegevens van de vlucht, die altijd worden opgeslagen, en van de afgeworpen bommen. De generaal betreurde dat er slachtoffers onder de bevolking waren gevallen.

Missiegebied

Een woordvoerder van Defensie zei woensdag dat het besluit van het OM eerdere bevindingen bevestigt. De betrokken piloot is tijdens het onderzoek gewoon aan de slag gebleven en blijft ook in Afghanistan.

Het OM laat standaard het optreden van Nederlandse militairen onderzoeken als zij geweld hebben gebruikt, ook in het buitenland.

In het missiegebied doet de marechaussee onderzoek en rapporteert dat aan het OM. Dat bepaalt of er vervolging wordt ingesteld.