AMSTERDAM - Vijf agenten moeten zich misschien voor de rechter verantwoorden omdat ze in augustus 2005 tenminste 25 kogels afgevuurd hebben op drie inbrekers, die met een auto probeerden te vluchten.

Eén van die dieven, Rini Lakerveld, werd door zijn hoofd geschoten en raakte daardoor aan een oog blind, zo meldt het Algemeen Dagblad woensdag.

Het OM wil de agenten niet vervolgen omdat zou zijn gehandeld uit noodweer. De inbreker uit Utrecht eist woensdag voor het gerechtshof in Den Haag dat ze alsnog terechtstaan.

Vluchten

De drie dieven werden op 10 augustus op heterdaad betrapt, terwijl ze dozen sigaretten in hun auto laadden. De dozen hadden ze net buitgemaakt uit een groothandel in Leiden. Ze probeerden te vluchten, maar botsten tegen een blokkade, opgezet door de politie.

Omdat een agent de bijrijder zag rommelen in een dashboardkastje en dacht dat er een vuurwapen was getrokken, openden de agenten het vuur. Een regen van kogels was het gevolg, waarna Lakerveld werd getroffen in het hoofd.

Volgens het OM is er sprake van noodweer en hebben de agenten gehandeld volgens de geweldsinstructie.

Advocaat Van Boom van Lakerveld verwerpt het noodweer-scenario. “De laatste kogel werd afgevuurd van zo'n veertig meter. Dan kun je volgens mij niet meer spreken van noodweer.”

Videoreconstructie

Woensdag bekijkt het gerechtshof achter gesloten deuren een videoreconstructie en computeranimatie van de zaak. Aan de hand daarvan bepaalt het hof of de agenten alsnog in de beklaagdenbank moeten verschijnen voor poging tot doodslag.