AMSTERDAM - Op verschillende plekken in Nederland is woensdag actie gevoerd tegen de plannen van het kabinet om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar. Volgens schattingen van de FNV hebben woensdag ongeveer 25.000 tot 30.000 mensen meegedaan aan de diverse acties.

De vakcentrale is over dat aantal tevreden, zei een woordvoerder.

Op dertig plaatsen in het land waren tussen 11.55 en 13.00 uur actiebijeenkomsten op pleinen en bedrijventerreinen. Ook bij bedrijven binnen werd geprotesteerd tegen de plannen in de vorm van bijvoorbeeld verlengde lunchpauzes in de kantine.

Dat maakte het lastig een beeld te krijgen van de opkomst. De FNV baseert het aantal van 25.000 tot 30.000 op meldingen van de actiecoördinatoren.

Agnes Jongerius

In Utrecht kwamen naar schatting vijfhonderd mensen naar het Jaarbeursplein. In de stromende regen zette FNV-voorzitter Agnes Jongerius daar nog eens uiteen dat wat de FNV betreft mensen ook straks nog op hun 65e jaar moeten kunnen stoppen met werken, met een fatsoenlijke AOW-uitkering.

De vakbeweging is voor een flexibele AOW-leeftijd tussen 65 en 70 jaar. Mensen kunnen dan zelf kiezen wanneer zij gebruikmaken van de AOW.

Spoedoverleg

Premier Jan Peter Balkenende liet na de acties weten nu geen aanleiding te zien voor een spoedoverleg met de vakbeweging over de verhoging van de AOW-leeftijd. De vakcentrales FNV, CNV en MHP hadden daarom in een gezamenlijke brief gevraagd.

Een woordvoerder van de premier zei in een reactie dat Balkenende al met de top van de vakbeweging en werkgeversorganisaties heeft gesproken na hun mislukte overleg over de AOW vorige week in de Sociaal-Economische Raad (SER).

Alternatieve plannen

Ook wees de zegsman erop dat het kabinet dit voorjaar met de sociale partners heeft afgesproken dat ze een half jaar de tijd kregen in de SER om alternatieve plannen te bedenken. Volgens Balkenende is het kabinet nu aan zet, omdat het SER-overleg is mislukt.

De premier heeft de afgelopen dagen alle hoofdrolspelers in de vakbeweging en werkgevers afzonderlijk gesproken. Daarbij heeft hij FNV, CNV en MHP opgeroepen af te zien van acties.

Volgens hem is het onverstandig om bijvoorbeeld reizigers in het openbaar vervoer te betrekken in de discussie, omdat het kabinet nog moet besluiten over verhoging van de AOW-leeftijd.

Eerder deze week noemde vicepremier Wouter Bos om dezelfde reden de geplande vakbondsacties in het ov al niet juist.

Irriteren

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zei ook blij te zijn dat de rechter acties in het openbaar vervoer heeft verboden, omdat ze in zijn ogen vooral bedoeld leken mensen te irriteren.

De meer ludieke actie waarbij de FNV woensdag werknemers had opgeroepen rond lunchtijd 65 minuten stil te staan voor een AOW op 65 jaar, noemde Donner wel een terechte manier van aandacht vragen voor een standpunt.

Actie tegen AOW-plannen