DEN HAAG - De brandweer had vorig jaar 9,3 minuten nodig tussen de eerste melding en aankomst bij de brand. Dat is 0,2 minuten sneller dan in 2007, maar even kort als in 2006.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag op basis van onderzoek naar de uitruktijden voor schoorsteen- en binnenbranden.

Dat de brandweer in 2008 sneller bij dit soort branden was heeft volgens het CBS te maken met de verwerkingstijd, de tijd tussen ontvangen van de melding in de meldkamer en het doorgeven van het alarm aan de brandweer.

Vorig jaar bedroeg die tijd 1,6 minuten tegen 1,7 minuten in 2007.

Schoorsteen

Ook de tijd tussen alarmering en uitruk is bij schoorsteen- en binnenbranden afgenomen. In 2008 rukte de brandweer in gemiddeld 3,1 minuten uit na ontvangst van een brandmelding. In 2007 was dat nog 3,2 minuten en in 2006 3,4 minuten, aldus het CBS.

De tijd die de brandweer nodig heeft om vanaf de kazerne bij de brand te komen is niet veranderd. In 2008 bedroeg de rijtijd net als in 2007, gemiddeld 4,6 minuten.

Vertekend beeld

Het CBS heeft bij de berekening van de verwerkingstijden een nieuwe methode gebruikt. Voorheen werd ook de verwerking van grote branden in de cijfers meegenomen. Dat gaf een vertekend beeld omdat de brandweer bij grote branden op basis van één alarmering verschillende keren kan worden opgeroepen.

Daar zijn volgens het CBS tientallen en soms wel honderden minuten mee gemoeid. Op basis van de oude berekening kwam in 2007 de gemiddelde verwerkingtijd bij schoorsteen- en binnenbranden uit op 4,8 minuten.

Na herberekening met de nieuwe methode, is dit cijfer bijgesteld naar 1,7 minuten.