HARARE - President Robert Mugabe is van plan om ook de laatste blanke boeren in Zimbabwe van hun boerderijen te verdrijven.

Volgens Mugabes partij Zanu-PF mag geen enkele buitenlander agrarische grond in Zimbabwe bezitten. Mugabe weigert blanke boeren als Zimbabwanen te erkennen.

Dat bericht The Zimbabwe Times op basis van een document waarop de krant de hand heeft weten te leggen.

Het betreft een memorandum dat landbouwminister Herbert Murerwa eind augustus naar het kabinet heeft gestuurd en dat ook wijd verspreid is onder de zogenoemde oorlogsveteranen, de milities van Zanu-PF.

Dit zou de recente nieuwe ronde van gewelddadige aanvallen op blanke boeren verklaren.

Boeren

Van de oorspronkelijke 4600 boeren zitten er naar schatting nog vierhonderd op hun bedrijf. Onder hen zijn ook veel buitenlanders, die wettelijk beschermd worden door bilaterale handels- en investeringsafspraken.

Maar volgens het memorandum gelden die regels niet voor agrarische grond. Boeren die zich tegen onteigening verzetten, moeten worden vervolgd.

Verontrust

Volgens John Worsley-Worswick van de agrarische lobbygroep Justice for Agriculture zijn de boeren ernstig verontrust. ''Het toont aan dat het regime het landhervormingsprogramma absoluut wil doordrukken.''

Aanhoudende boerderij-invasies zullen de voedselsituatie verder verslechteren, vreest de boerenbond CFU.

Maïs

De Verenigde Naties voorspellen dat Zimbabwe dit jaar slechts een kwart van de benodigde 1,8 miljoen ton maïs zal oogsten die nodig is om de bevolking te voeden.

Het nieuws over de landonteigeningen komt op een saillant moment. Mugabe maakte dinsdag bij de opening van het parlement in Harare juist bekend dat Zimbabwe ''klaar is voor nieuwe, coöperatieve betrekkingen'' met westerse landen.