DEN HAAG - De Tweede Kamerleden die zelf een wetsvoorstel hebben gemaakt dat kraken moet tegengaan, willen dat overtreders van hun wet een hogere straf kunnen krijgen.

De fractieleden van CDA, ChristenUnie en VVD hopen daarmee alsnog een Kamermeerderheid achter hun plan te krijgen. Het is echter nog niet duidelijk of de PVV nu de benodigde steun geeft.

De PVV drong enkele weken terug tijdens de eerste bespreking van het wetsvoorstel aan op een flink hogere strafmaat.

Ook de eigen Tweede Kamerfracties van de indieners waren kritisch over de voorgestelde straffen, evenals de SGP.

Maximumstraf

De drie opstellers van de nieuwe wet meldden dinsdag dat ze de maximumstraf voor kraken met 8 maanden willen verhogen tot 1 jaar cel. De strafmaat voor huisvredebreuk verdubbelt naar 1 jaar.

Ook de straf voor kraken met intimidatie of geweld verdubbelt, in dit geval tot maximaal 2 jaar. Wanneer krakers in groepsverband opereren én geweld gebruiken, kan de gevangenisstraf oplopen tot 2 jaar en 8 maanden.

Aanhouding

Ook gaan de schrijvers van het wetsvoorstel mee met een plan van VVD en PVV om krakers aan te kunnen houden als ze niet op heterdaad betrapt worden.

Dat moet het makkelijker maken om internationaal opererende krakers op te pakken.

Forse stappen

CDA'er Jan ten Hoopen, een van de drie initiatiefnemers, vindt dat ze ''een aantal forse stappen'' in de richting van de collega's in de Tweede Kamer zetten.

Hij verwacht dat hun aangepaste wetsvoorstel krakers meer zal afschrikken en de politie meer mogelijkheden geeft om een gewelddadige harde kern van krakers aan te pakken.

De PVV liet dinsdagavond weten het gewijzigde voorstel te bestuderen. De Kamer debatteert woensdagochtend verder over de initiatiefwet.