HILVERSUM - De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) en de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) heffen zichzelf volgend jaar op.

 Ze hebben geen nieuwe zendtijd aangevraagd voor de periode september 2010 tot december 2015, ook niet via hun overkoepelende stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ) die nu voor de twee omroepen de zendmachtiging beheert.

Dat hebben de programmaleiders Abderrahman Farsi (NMO) en Mustafa Aarab (NIO) dinsdag gezegd.

''Per 31 augustus 2010 doe ik hier de deur op slot'', aldus Aarab. De opheffing is het gevolg van aanhoudende bestuurlijke problemen binnen de SVIZ.

Nieuwe aanvragen

Het Commissariaat voor de Media heeft voor de sluitingsdatum van 1 oktober vijf nieuwe aanvragen ontvangen van islamitische organisaties die in aanmerking willen komen voor de vrijkomende zendtijd. Slechts één daarvan wordt toegelaten. Het Commissariaat neemt voor 1 januari 2010 een besluit.

Farsi hoopt dat de zendtijd wordt toegewezen aan de nieuw opgerichte Stichting Moslimomroep.

''Dit is veruit de grootste organisatie en beslaat zo'n twintig verschillende platforms, waarbij wel vierhonderd verschillende verenigingen, stichtingen en organisaties zijn aangesloten. Ze vertegenwoordigen wel negen nationaliteiten'', aldus Farsi, die stelt dat de vier overige organisaties veel kleiner zijn.

Zenit

Een van die vier overige organisaties die de islamitische zendtijd in de toekomst wil verzorgen, is de Stichting Moslim Omroep Nederland. Voorzitter is Radi Suudi, de oprichter van de multiculturele omroep Zenit die dit voorjaar niet genoeg leden haalde om het publieke bestel in te komen.

De overige organisaties zijn de Stichting Academica Islamica/OUMA, de Nederlandse Islamitische Media en de Stichting Samenwerkende Islamitische Koepel.

RKK

Behalve de islamitische organisaties hebben zes huidige zendgemachtigden een aanvraag ingediend bij het Commissariaat. Dat zijn RKK, de Stichting Joodse Omroep, de Boeddhistische Omroep Stichting, de Stichting Verzorging Kerkelijke Zendtijd, waarin Zendtijd voor Kerken (ZvK) en IKON samenwerken, de Stichting Humanistische Omroep en de Stichting Organisatie voor Hindoe Media.