AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie stelt geen strafvervolging in tegen vier politiemensen wegens hun optreden bij de gewelddadige dood van de 28-jarige Björn Jue in Pernis.

Volgens het OM bestaat er geen oorzakelijk verband tussen het handelen van de agenten en de dood van Jue.

Björn Jue werd in de nacht van 15 op 16 juni 2007 op gruwelijke wijze mishandeld door twee mannen, in een woning aan de Pastoriedijk in Pernis. Toen de politie ter plaatse kwam, was Jue nog in leven.

Het beeld dat de agenten geruime tijd werkloos voor de deur hebben gestaan, terwijl de doodskreten van Jue op straat hoorbaar waren, klopt volgens het OM niet.

Onderzoek

De rijksrecherche heeft onderzoek naar de gebeurtenissen verricht. Op basis van dat dossier achtte het OM nader onderzoek geboden naar de vraag of de betrokken agenten dood door schuld te verwijten viel.

Ook werd onderzocht of de agenten Jue in hulpeloze toestand hadden gelaten of dat zij hadden nagelaten hulp te verlenen aan iemand die in levensgevaar verkeert.

Op grond van rapporten van de patholoog-anatoom concludeerde het OM dat het leven van Jue niet gered had kunnen worden, als de politie de woning eerder was binnengegaan.

Omdat zij slechts één keer geschreeuw uit de woning hebben gehoord, kan ook niet worden gesteld dat de agenten konden weten dat Jue in levensgevaar verkeerde.

Begrip

Het OM heeft er begrip voor dat de agenten niet op stel en sprong de woning zijn binnengevallen, maar dat zij voorbereidingen troffen om dat ''op volgens de leidinggevende verantwoorde wijze'' te doen.

Daar kwam bij dat de gebeurtenisssen zich in het holst van de nacht afspeelden en dat de situatie ter plaatse onduidelijk was.

De twee mannen die Jue om het leven brachten, zijn veroordeeld tot tien en twaalf jaar gevangenisstraf.