ROTTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Rotterdam twaalf jaar gevangenisstraf geëist tegen een man die wordt verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen in Nederland.

Het OM is ervan overtuigd dat er doden en gewonden waren gevallen als de grondstoffen voor explosieven die op het schuiladres van de nu 38-jarige E.J.Q werden gevonden, tot ontploffing waren gekomen.

De celstraf komt boven op de 14 jaar gevangenisstraf die Q. in 2003 kreeg voor een aantal zeer gewelddadige overvallen op grenswisselkantoren in Rotterdam in 1998 en 1999, maar die hij nooit heeft uitgezeten. Nog voordat de rechtbank uitspraak deed, ontsnapte Q. uit de Schie, een gevangenis in Rotterdam.

Voorvluchtig

Vervolgens was de Vlaardinger zes jaar voortvluchtig en bereidde volgens het OM diverse misdrijven voor zoals aanslagen op de Botlek, de HSL, verschillende toeristische trekpleisters en de rechtbank in Rotterdam. Verder verdenkt het OM hem van voorbereiding van moord, afpersing en gijzeling.

Ook zijn op een zolderkamer in Rotterdam Zuid, waar Q. zich tijdelijk verscholen hield, foto's gevonden van Prinsjesdag; close-ups van politiemensen, beveiligingmedewerkers en de marechaussee.

Het OM suggereerde dinsdag dat het een mogelijke terroristische aanslag op Prinsjesdag 2007 heeft verijdeld toen zij Q. een week voor Prinsjesdag in Arnhem bij de kraag vatte. Bij toeval, want in Arnhem werd Q. in eerste instantie aangehouden wegens winkeldiefstal.

Vermommingen

De voortvluchtige Q. was volgens het OM een meester in vermommingen. Al eerder had de politie een kans om Q. op te pakken.

Toen de zolderkamer in Rotterdam Zuid door politiemensen werd onderzocht en een fietser bij de voordeur stopte, een vaag verhaal vertelde over zijn identiteitspapieren en koelbloedig doorfietste, kon de politie niet bevroeden dat ze met de zeer gevaarlijke voortvluchtige Q. te maken had. Q. ging na zijn ontsnapping door het leven als 'Luuk de Haan'.

Schoonmaken

Tijdens de zitting dinsdag verklaarde Q. dat de gevonden materialen en chemische stoffen op de zolderkamer waren bedoeld voor persoonlijk gebruik, zoals het verven van zijn haar, het schoonmaken van zijn fiets en het maken van jam.

De foto's en kaarten van mogelijke doelwitten en de wapens gebruikte hij slechts voor het uitvoeren van zijn hobby, paintballen.