Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag een 35-jarige medewerkster van de Van Mesdagkliniek in Groningen veroordeeld tot een celstraf van drie maanden voorwaardelijk.

De vrouw had in 2006 een seksuele relatie met een patiënt van de tbs-kliniek in Groningen. Als ze zich de komende twee jaar schuldig maakt aan een strafbaar feit, moet ze de straf alsnog uitzitten.

De rechtbank in Groningen sprak de vrouw in maart vrij. Volgens de rechters waren de vrouw en haar patiënt samen vrijwillig een seksuele relatie aangegaan. Daarom was er geen sprake van een strafbaar feit.

Oneens

Het gerechtshof is het niet helemaal met de rechtbank eens. De patiënt is volgens het hof in zijn vrije wil beïnvloed, omdat hij niet vrij was om te gaan en te staan waar en met wie hij wilde.

Het Openbaar Ministerie (OM) had een werkstraf van 150 uur tegen de vrouw geëist. De relatie tussen de tbs-patiënt de hulpverleenster speelde zich af op de zedenafdeling van de kliniek in Groningen.

De twee werden verliefd op elkaar en hadden een aantal keren seks in een van de therapiekamers. De drie maanden durende relatie kwam in 2007 aan het licht toen de man een andere therapeut over het gebeuren vertelde.

Het is voor een hulpverlener verboden om seks te hebben met een patiënt. Raadsman Tjalling van der Goot betoogde echter dat er sprake was geweest van vrijwilligheid en wederzijdse verliefdheid.

Initiatieven

De initiatieven tot seks zouden van de man zijn gekomen. En de wet kent een uitzondering wanneer er sprake is van vrijwilligheid.

Volgens het hof was de verdachte echter niet vrij om te gaan en te staan waar hij wilde, omdat hij op een gesloten afdeling verbleef.

De geëiste werkstraf is een te lichte straf, vindt het hof, omdat de man juist op de zedenafdeling van de kliniek bescherming tegen seksuele handelingen had moeten hebben.

Bewust

De rechters namen in hun strafbepaling mee dat de vrouw de relatie zelf had beëindigd. Ook zou ze de indruk wekken dat ze zich bewust is van haar fouten en lijkt het er niet op dat ze eenzelfde daad opnieuw begaat.

De hulpverleenster was meteen na het uitlekken van de relatie ontslagen en is kort daarna verhuisd.

De schadevergoeding van 3500 euro die de man had geëist, is niet aan hem toegewezen. Hij kan die via de civiele rechter mogelijk alsnog krijgen.