AMSTERDAM - De staking woensdagochtend in het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag gaat niet door.

De rechtbank in Amsterdam heeft de actie dinsdagmiddag verboden, nadat de vervoersbedrijven in de drie steden een kort geding hadden aangespannen tegen de vakbonden Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten.

Die wilden het ov tijdens de ochtendspits platleggen uit protest tegen de verhoging van de AOW-leeftijd.

Volgens de rechtbank mogen werknemers alleen staken, als er sprake is van een geschil met de werkgevers. Omdat er nu geen collectieve onderhandelingen over de AOW tussen de twee partijen lopen, mag de staking niet doorgaan.

Actie

De rechter stelde dat de bonden wel een dergelijke actie hadden mogen houden voor 1 oktober. Toen overlegden werkgevers en de vakbeweging namelijk nog over de toekomst van de AOW in de Sociaal-Economische Raad (SER). Dat overleg liep echter op niets uit, waardoor het kabinet nu een besluit moet nemen.

Pieter Schotte, directeur middelen bij het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB, zei in een reactie ''blij voor de reiziger'' te zijn dat de staking niet mag doorgaan. ''Er rijden woensdag gewoon trams, bussen en metro's en daar was het ons om te doen.

Teleurgesteld

Bestuurders van Abvakabo FNV en FNV Bondgenoten reageerden teleurgesteld op de uitspraak.

''De werkgevers wilden gewoon niet onderhandelen over de AOW-leeftijd. Ze hebben het overleg de nek omgedraaid en krijgen daarvoor nu de beloning'', zei Frans Szablewski van FNV Bondgenoten. De bonden organiseren woensdag in verscheidene steden wel andere protestacties.