KAMPALA -Een van de meest gezochte verdachten van de Rwandese genocide is dinsdagochtend opgepakt in de Ugandese hoofdstad Kampala.

Het voormalige hoofd van de Rwandese inlichtingendienst, Idelphonse Nizeyimana, zou de moord op duizenden Tutsi's hebben georganiseerd. Onder hen was een geliefde ex-koningin.

Nizeyimana was onderweg van de Democratische Republiek Congo naar Kenia, berichtte de BBC dinsdag. Hij had valse identiteitspapieren bij zich. Volgens een woordvoerster van de Ugandese politie is de Rwandees inmiddels op een vliegtuig naar Tanzania gezet.

Daar bevindt zich het Rwanda-Tribunaal. Hij moet terechtstaan voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Functionarissen in Tanzania konden de arrestatie nog niet bevestigen.

Legereenheden

In 1994 doodden Hutu-milities in slechts honderd dagen tijd ongeveer 800.000 Tutsi's en gematigde Hutu's. Nizeyimana stond toen aan het hoofd van inlichtingen- en militaire operaties. Hij zou speciale legereenheden hebben opgezet die de genocide hielpen uitvoeren.

Een van deze eenheden zou achter de moord zitten op de destijds ongeveer 80-jarige ex-koningin Rosalie Gicanda. Zij was de weduwe van de in 1959 overleden koning Mutara III. Met diens dood kwam een einde aan de monarchie.

Museum

Volgens een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch haalden Hutu-militairen Gicanda uit haar huis in de zuidoostelijke plaats Butare en schoten haar dood achter het nationale museum, samen met enkele vrouwen die voor haar zorgden.

De dag erna keerden ze naar de woning terug, schoten haar moeder dood en plunderden het huis. De moord op de koningin was destijds een duidelijk teken voor Tutsi's dat de situatie in het land zeer gevaarlijk werd.

Kinderen

Ook zou Nizeyimana opdracht hebben gegeven een groep vluchtelingen uit een klooster te ontvoeren, onder wie 25 kinderen. Van hen is nooit meer iets vernomen. Verder gaf hij het bevel wegversperringen op te zetten.

Voorbijgangers die tot de Tutsi-bevolking behoorden, werden doodgehakt met machetes. Daarnaast hielp hij doodslijsten van Tutsi's op te stellen, aldus het Rwanda Tribunaal.

Tevens zouden militairen in opdracht van Nizeyimana professoren en studenten op de Universiteit van Butare hebben gedood om de Tutsi-intelligentsia uit te roeien.