EMMEN - Het Scheper Ziekenhuis in Emmen ontslaat de 59-jarige chirurg van wie zeven patiënten zijn overleden als gevolg van een mislukte maagverkleiningsoperatie.

Volgens het Scheper Ziekenhuis is de chirurg niet in staat maagoperaties uit te voeren. De raad van bestuur deed deze mededeling dinsdag tijdens een persconferentie.

Van vijf mensen staat vast dat de dood direct het gevolg was van de operatie.

Twee mensen waren in zo'n slechte lichamelijke conditie dat ze vermoedelijk toch wel waren overleden. Van hen is niet duidelijk of hun dood direct het gevolg is van de operatie.

De directie van het ziekenhuis heeft de nabestaanden van de zeven slachtoffers dinsdagochtend geïnformeerd.

Ontslagen

‘’De chirurg is niet in staat maagoperaties uit te voeren. Ook valt niet aan te nemen dat dat in de toekomst wel het geval zal zijn. De chirurg, die op non-actief staat, wordt ontslagen’’, aldus  de raad van bestuur.

Volgens de onderzoekscommissie heeft de chirurg door zijn gedrevenheid te vaak zonder overleg te plegen beslissingen genomen. Hij had een probleem met de communicatie naar patiënten en naar collega's.

Bovendien heeft hij zijn werkwijze slecht gedocumenteerd. Bij twee patiënten, die zijn overleden na hun maagverkleining, heeft de chirurg aantoonbaar technische fouten gemaakt.

Opvallen

De complicaties hadden het ziekenhuisbestuur eerder moeten opvallen. Dat heeft Maarten Rutgers, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis in Emmen, dinsdag gezegd.

Rutgers wees erop dat de chirurg als het ware op een eilandje was gaan zitten en dat zijn directe partner elders werkte. Bovendien lag de kliniek waar de operaties werden uitgevoerd ''redelijk excentrisch'', aldus de bestuursvoorzitter.

Het aantal complicaties in 2007 en 2008 had toch moeten opvallen. Het ziekenhuis heeft ondertussen tal van maatregelen genomen om herhaling van de zaak te voorkomen.

Voorlopig stopt de kliniek met de zogenoemde bariatrische ingrepen. Het bestuur bekijkt de mogelijkheid van een tuchtrechtelijk proces tegen de specialist.