EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven weigert om een veroordeelde pedoseksueel terug te laten keren naar zijn woonplaats. De man heeft op grond van de Gemeentewet een gebiedsverbod gekregen omdat hij toezicht door reclassering weigert en ook geen enkelband wil dragen.

Een woordvoerder van burgemeester Rob van Gijzel bevestigde dinsdag een bericht hierover in de Volkskrant.

De gemeente zegt dat het gebiedsverbod nodig is om maatschappelijke onrust en wraakacties te voorkomen. Het is voor het eerst dat een gemeente een dergelijke maatregel inzet om een pedoseksueel te weren.

De man heeft een celstraf uitgezeten, nadat hij door de rechter in Den Bosch was veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. De rechtbank stelde hem ook vijf jaar lang onder toezicht van de reclassering.

Cassatie

De pedoseksueel is hiertegen in cassatie gegaan. Zo lang het vonnis niet definitief is, kan de man zich vrij bewegen. Volgens de woordvoerder van Van Gijzel heeft de gemeente 'weinig vertrouwen dat de man niet opnieuw in de fout zal gaan'.

De pedoseksueel stapt nu ook naar de bestuursrechter om het gebiedsverbod aan te vechten. De gemeente ziet dat proces met vertrouwen tegemoet gezien de 'weigerachtige houding' van de man.