PYONGYANG - Noord-Korea is in principe bereid het zeslandenoverleg over de nucleaire ambities van het bewind in Pyongyang te hervatten.

Het Noord-Koreaanse regime wil als voorbereiding op de hervatting van het internationaal overleg wel eerst bilaterale gesprekken met de Verenigde Staten.

Als de onderhandelingen met de Amerikanen positief verlopen, kan het zeslandenoverleg worden hervat.

Dat hebben Chinese en Noord-Koreaanse staatsmedia dinsdag gemeld na gesprekken tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en de Chinese premier Wen Jiabao.

Bondgenoot

Wen arriveerde zondag in Noord-Korea. Het machtige China wordt beschouwd als de enige echte bondgenoot van het totalitair geregeerde Noord-Korea.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Washington graag wil dat Noord-Korea terugkeert naar het zeslandenoverleg. Die gesprekken moeten leiden tot het volledig en controleerbaar kernwapenvrij maken van het Koreaanse schiereiland, aldus de zegsman.

Onderhandelingen

Noord-Korea onderhandelde jarenlang met China, Zuid-Korea, Japan, de Verenigde Staten en Rusland over het ontmantelen van de Noord-Koreaanse nucleaire installaties. Eerder dit jaar zette het regime in Pyongyang een punt achter die gesprekken.

Noord-Korea was boos over de afkondiging van VN-sancties tegen het bewind in Pyongyang. De strafmaatregelen waren een reactie op onder meer nieuwe Noord-Koreaanse nucleaire testen.

Kernreactor

Noord-Korea heeft de eerder ontmantelde kernreactor van Yongbyon bijna hersteld. Dat heeft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap dinsdag gemeld op gezag van een Zuid-Koreaanse regeringsbron.

De bron baseert zich op rapportages van inlichtingendiensten. De herstelwerkzaamheden aan de kernreactor zouden in de eindfase verkeren.

Medio 2007 sloot Noord-Korea zijn belangrijke nucleaire reactor van Yongbyon in ruil voor concessies van de internationale gemeenschap. In mei dit jaar meldden Zuid-Koreaanse media echter dat Noord-Korea Yongbyon weer had opgestart.

Afkeuring

Pyongyang had kort daarvoor al besloten zijn kernwapenprogramma te hervatten. Aanleiding was volgens het regime de openlijke afkeuring door de Verenigde Naties van een raketlancering.