AMSTERDAM - Een nepagent met een motorhelm op heeft maandag een automobilist op de A1 een kopstoot verkocht. De politie weet nog niet om wie het gaat.

Het slachtoffer uit Voorschoten reed rond 16.45 uur ter hoogte van Diemen en belde niet handsfree. Plotseling werd hij rechts ingehaald door een motor.

Die ging vlak voor hem rijden en trapte op de rem. Na een kat en muis spel stopten de automobilist en de motorrijder op de vluchtstrook van de A1 richting Amsterdam.

De motorrijder beweerde dat hij een agent in zijn vrije tijd was en dat hij de automobilist ging bekeuren omdat hij niet handsfree belde. Daarop maakte hij een foto van het kenteken van de automobilist en beloofde hem een bekeuring op zijn mat.

Fotograferen

Omdat de motorrijder geen politiekleren droeg en ook een gewone motor had, vertrouwde de automobilist het zaakje niet. Daarom besloot hij met zijn telefoon het kenteken van de motor fotograferen.

Op het moment dat hij klikte, pakte de motorrijder de telefoon af en gooide die van het talud. Vervolgens deelde hij een kopstoot uit en scheurde weg. Een politiewoordvoerder denkt dat het om een zeer gefrustreerde motorrijder gaat die zich bedreigd voelde door het belgedrag van de automobilist.

"We hebben het mobieltje terug kunnen vinden. Die is stuk, maar misschien kunnen we de foto van het kenteken er nog uithalen." Het slachtoffer heeft het kenteken niet onthouden.

Getuigen

Op de achterkant van de motor stond volgens de automobilist 'polizia' geschreven. "Verschillende collega's hebben al gehoord over een motor waar dat op stond geschreven. Maar dit is de eerste keer dat de motor bij een incident is betrokken." De politie zoekt nog getuigen van het voorval en mensen die iets over de motor of de motorrijder kunnen zeggen.

De automobilist krijgt geen boete voor het handsfree bellen. "Dat kan niet op basis van zijn verklaring. Hij zou dan alleen zijn verklaring aan hoeven te passen om onder de boete uit te komen, daarom gaat het alleen als iemand op heterdaad wordt betrapt. We hebben hem uiteraard wel verteld dat hij het niet meer moet doen."