DEN HAAG - Staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie heeft op papier een mogelijkheid om te voorkomen dat de zesvoudig moordenaar Cevdet Yilmaz nogmaals met verlof gaat.

Omdat Yilmaz wordt behandeld als een tbs-patiënt, moet een adviescollege aangeven of hij met verlof mag. Albayrak neemt vervolgens het uiteindelijke besluit of hij naar buiten kan.

Dat blijkt uit antwoorden die de staatssecretaris maandag heeft gegeven op Tweede Kamervragen over het verlof van Yilmaz, die in 1983 zes mensen doodschoot in een café in Delft.

Verlofadvies

Besluit het adviescollege dat Yilmaz beter niet met verlof kan gaan, dan moet Albayrak die aanbeveling overnemen. Maar een positief verlofadvies mag ze formeel naast zich neerleggen.

In augustus ontstond opschudding toen bekend werd dat Yilmaz, die tot levenslang is veroordeeld, diverse keren op begeleid verlof is geweest. Dat kon gebeuren omdat hij sinds 2001 wordt behandeld in een tbs-kliniek vanwege psychiatrische problemen. Afgesproken werd toen dat Yilmaz net als gewone tbs'ers ook met verlof zou kunnen.

Toen in 2007 nieuwe regels van kracht werden die voorschrijven dat tot levenslang veroordeelden niet met verlof mogen, besloot het ministerie van Justitie dat ook Yilmaz niet meer naar buiten mocht. De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) stak daar echter een stokje voor. Tegen die uitspraak is geen hoger beroep mogelijk.

Levenslang veroordeelden

Albayrak herhaalt in haar brief aan de Tweede Kamer dat ze vindt dat ''levenslanggestraften geen verlof verleend zou mogen worden''. Ze meldt dat Yilmaz in Nederland de enige veroordeelde met levenslang is die recht heeft op verlof. Er zijn nog wel twee andere tot levenslang veroordeelden die in een tbs-kliniek zitten, maar zij mogen niet met verlof.

Omdat de zaak-Yilmaz uniek is, voelt de staatssecretaris er niet voor zijn verlof onmogelijk te maken door middel van een spoedwet, zoals PVV-Kamerlid Raymond de Roon had gevraagd. Ze wil de bestaande procedure volgen, waarbij nu eerst het Adviescollege verloftoetsing tbs met een aanbeveling moet komen.

De adviseurs concludeerden in september 2008 dat Yilmaz met verlof kan gaan, maar tekenden daarbij aan dat er geen slachtofferonderzoek is gedaan. Dat onderzoek is alsnog ingesteld en wordt momenteel afgerond. Albayrak zal de verlofaanvraag van Yilmaz dit najaar opnieuw voorleggen aan het adviescollege. Daarna neemt ze een besluit.