KABUL - Afghaanse verkiezingsautoriteiten zijn maandag begonnen met het hertellen van een deel van de stemmen van de omstreden Afghaanse presidentsverkiezingen van 20 augustus.

Door nieuwe regels, die door een verkiezingswaakhond zijn opgesteld, lijkt het echter onwaarschijnlijk dat de voorlopige overwinning van zittend president Hamid Karzai kan worden teruggedraaid.

De kiescommissie verwacht enkele dagen nodig te hebben om de willekeurige selectie van verdachte stemmen opnieuw te tellen. Een definitieve uitslag zou dan volgende week kunnen worden bekendgemaakt.

Volgens de voorlopige uitslagen won Karzai de verkiezingen met 54,6 procent van de stemmen. De stembusgang werd echter overschaduwd door beschuldigingen van verkiezingsbedrog. Vooral de belangrijkste rivaal van de president, voormalig minister Abdullah Abdullah van Buitenlandse Zaken, uitte zich uiterst kritisch. Hij won ongeveer 28 procent van de stemmen.

Niet zuiver

Volgens de voormalige plaatsvervangend VN-gezant voor Afghanistan, Peter Galbraith, is 30 procent van de stemmen niet zuiver. Hij werd vorige week ontslagen, naar eigen zeggen wegens zijn kritiek op de grootschalige fraudepraktijken tijdens de verkiezingen.

VN-chef Ban Ki-moon onthief de Amerikaan uit diens functie zonder een verklaring te geven voor zijn besluit. De ervaren diplomaat Galbraith zei dat hij ''zeer uitvoerige bewijzen van fraude'' heeft waargenomen tijdens de stembusgang in Afghanistan.