DEN HAAG - Minister Eberhard van der Laan (Integratie) vindt dat het kabinet wel degelijk heeft geantwoord op de vraag van de PVV wat de immigratie kost.

Met een brief van meer dan twintig kantjes kreeg de partij alle informatie die het kabinet relevant vindt voor het beleid, aldus een woordvoerster van de minister in een reactie op de kritiek die Geert Wilders maandag leverde.

Wilders laat het er niet bij zitten dat Van der Laan in zijn optiek 'geen antwoord' wil geven op vragen van de PVV over de kosten van immigratie. Wilders wil dat de Tweede Kamer gaat uitzoeken of Van der Laan daarmee een ambtsmisdrijf beging.

Debat

De Kamer debatteerde eerder ook over de kwestie en legde zich bij de gang van zaken neer. Plannen voor een nieuw onderzoek vonden onvoldoende bijval.

Volgens Wilders echter moet de minister nu eenmaal vragen van Kamerleden beantwoorden. Doet een bewindspersoon dat opzettelijk niet, dan leeft hij de grondwet niet na.

Brief

Vijf PVV'ers, onder wie Wilders zelf, hebben maandag een brief gestuurd aan de voorzitter van de Tweede Kamer waarin ze om een onderzoek naar de kwestie vragen.

Vervolgens moet zich een meerderheid in de Kamer achter het voorstel scharen, voordat het er ook echt komt.