AMSTERDAM - Zeker vijf sterfgevallen na een maagverkleiningsoperatie bij het Scheper Ziekenhuis in Emmen zijn toe te schrijven aan chirurg Nick Reijnen. Dat is volgens ingewijden de voornaamste conclusie van de vier onderzoeken die dinsdag worden gepresenteerd, meldt de NOS.

In hoeverre het ziekenhuis verantwoordelijk kan worden gehouden, is nog onduidelijk. De onderzoeken werden ingesteld nadat zes patiënten waren overleden door een maagverkleiningsoperatie, die allemaal waren uitgevoerd door Reijnen.

Uit de rapporten zou een beeld naar voren komen van een chirurg die te veel risico bij de operaties nam en zijn patiënten daar niet over inlichtte.

Misser

De 54-jarige chirurg was in Duitsland al eens veroordeeld voor een medische misser. Het ziekenhuis wist daarvan.

In een rapport dat eerder al uitlekte via actualiteitenrubriek Netwerk werd geconcludeerd dat niet alleen de chirurg, maar ook het ziekenhuis talloze steken hebben laten vallen bij de behandeling van patiënt Berry Petersen.

Miscommunicatie

Hij overleed na een hoop miscommunicatie en een reanimatie die niet volgens de procedure werd uitgevoerd. Oud-directeur van het Amsterdam Medisch Centrum Dirk-Jan Bakker stelde dat Petersen nog in leven zou zijn geweest als Reijnen en ander ziekenhuispersoneel hun taken wel goed hadden uitgevoerd.

In het ziekenhuis worden vooralsnog geen maagverkleiningen meer uitgevoerd.