PARIJS - De Franse geheime dienst heeft gewaarschuwd voor een nieuwe methode waarmee radicaalislamitische zelfmoordenaars aanslagen kunnen plegen. Terreurnetwerk al-Qaeda is in staat bommen te maken die net als zetpillen in het lichaam kunnen worden ingebracht.

Dat berichtten Franse media maandag. (video)

De Franse geheime dienst beschrijft in een intern rapport hoe in augustus een zelfmoordenaar van al-Qaeda een bezoek bracht aan de Saudische prins en onderminister van Binnenlandse Zaken Mohammed ben Nayef, die de strijd tegen terrorisme leidt in Saoedi-Arabië.

Toen de prins de terrorist ontving, bracht hij zichzelf tot ontploffing maar miste zijn doel.

Springstof

De zelfmoordterrorist had de explosieven in zijn anus verstopt. Zo kon hij door veiligheidcontroles heen komen. Bewakers hadden de man toegestaan zijn mobiele telefoon bij zich te houden, waarmee de aanslagpleger de springstof in zijn lichaam liet ontploffen.

Volgens de geheime dienst gaat het om een nieuwe aanslagmethode van terroristen, die tot scherpere vliegveldcontroles moet leiden.

Röntgenstralen

De nieuwe rectale bom is alleen te detecteren met röntgenstralen. Luchthavens sluiten grootschalige ingebruikname van röntgenstralen echter uit, vanwege de hoge kosten.

Volgens bronnen binnen het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de gezondheidsrisico's te groot voor passagiers die worden blootgesteld aan de stralen.

De meest waarschijnlijke oplossing lijkt zich dan ook te richten op de ontsteker: de mobiele telefoon, stelt weekblad Le Nouvel Observateur op zijn website.

Controlemaatregelen

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux wil extra controlemaatregelen invoeren voor buitenlandse passagiers die naar Frankrijk vliegen.

Luchtvaartmaatschappijen moeten niet alleen de naam van een passagier, maar ook diens adres in Frankrijk aan de politie overleggen.

Deze maatregel geldt al voor enkele landen, waaronder Iran, Afghanistan en Pakistan. Hortefeux wil de maatregel uitbreiden voor alle buitenlanders die naar Europa vliegen.