ARNHEM - De rechtbank in Arnhem heeft maandag vijf (ex-)militairen straffen tot een half jaar cel waarvan drie maanden voorwaardelijk en werkstraffen opgelegd, voor het mishandelen van een zwerver.

Het incident had plaats in mei 2007 in Eindhoven.

De verdachten takelden een 28-jarige Somalische zwerver zodanig toe, dat hij buiten bewustzijn raakte en in een ziekenhuis moest worden opgenomen. Dat gebeurde 's nachts op het stationsplein van Eindhoven, waar de zwerver hen drinken wilde verkopen.

Doodslag

De militaire kamer van de rechtbank sprak de vijf verdachten vrij van poging tot doodslag, omdat volgens de rechters niet is gebleken dat het gepleegde geweld zo grof was dat alleen daaruit al zou blijken dat de militairen de zwerver met opzet wilden doden.

Daarom vielen de straffen lager uit dan het Openbaar Ministerie (OM) eerder had geëist.

Laf

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop sprak een dag na het geweld over laf en verwerpelijk gedrag waarop een passende straf moet volgen. Daarop namen in elk geval twee van de militairen ontslag.

Zij voelden zich verraden door de minister. De zwerver zou hen niet alleen hebben lastiggevallen, maar ook met een kapotte fles hebben willen steken.

De groep die de politie destijds oppakte, telde nog vier militairen. Die twee mannen en twee vrouwen zijn kort na het voorval weer vrijgelaten omdat zij niet actief bij het geweld betrokken waren.

Hoger beroep

De verdachten gaan allemaal in hoger beroep tegen dit vonnis, laat een van de advocaten Michael Ruperti maandag weten. Volgens de raadsman heeft de rechtbank meer oog voor het verhaal van het slachtoffer gehad dan voor de militairen.

De militairen vinden dat ze uit zelfverdediging hebben gehandeld. Dat de zwerver bewusteloos is geraakt, zou volgens Ruperti met name aan zijn alcoholgebruik hebben gelegen.

Geen commentaar

Defensie wil geen commentaar geven op de veroordeling van de militairen. Het is ook nog niet duidelijk wat voor arbeidsrechtelijke gevolgen de celstraf heeft voor hen. Volgens een woordvoerder van het ministerie kan dat per geval verschillen.

De maatregelen die eerder zijn genomen tegen de betrokkenen, gelden nog steeds. De woordvoerder wil niet zeggen wat die inhouden.