ATHENE - De Griekse premier Kostas Karamanlis heeft zondag zijn verlies in de parlementsverkiezingen erkend.

Hij heeft zijn functie als partijleider van de conservatieve Nea Dimokratia neergelegd. De oppositionele socialisten van Giorgios Papandreou wonnen in de verkiezingen een absolute meerderheid.

Na het tellen van bijna 90 procent van de stemmen heeft de PASOK van Papandreou bijna 44 procent van de stemmen behaald.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken komt dit neer op zeker 160 zetels in het driehonderd zetels tellende parlement. De regeringspartij van Karamanlis kan vooralsnog rekenen op 34 procent van de stemmen en 93 zetels.

Schandalen

De regering-Karamanlis worstelde met schandalen, rampzalige opiniepeilingen, problemen rond Russische gasleveranties en een hoge jeugdwerkloosheid. Vorig jaar braken hevige rellen uit, waarbij ontevreden scholieren, studenten en relschoppers enorme schade aanrichtten op tal van plaatsen in het land.

Volgens analisten begon de neergang van Karamanlis een jaar geleden na een serie schandalen rondom pensioenfondsen en illegale bouwlokaties, waardoor vier ministers en een tiental conservatieve partijfunctionarissen moesten opstappen.

Rechtbanken zijn er tot op heden niet in geslaagd straffen op te leggen. De vorig jaar herkozen conservatieve regering van Karamanlis hoopte door vervroegde verkiezingen opnieuw steun te verwerven.

Schulden

De nieuwe regering van Papandreou moet meteen flink aan de slag; de staatskas is leeg en de schulden zijn hoog. Griekenland kan maatregelen van de Europese Unie tegemoet zien als het land het enorme begrotingstekort niet aanpakt.

De 57-jarige Papandreou liet eerder weten dat hij Griekenland via staatsinvesteringen en belastingen op rijken uit de crisis wil halen.

Na de winst in de verkiezingen zei Papandreou dat hij met Griekenland ''de bladzijde wil omslaan''. Hij beloofde dat de burgers en hun problemen centraal zullen staan in zijn beleid.

Honderd dagen

De sociaaldemocraat kondigde een plan van honderd dagen aan om onder meer banen te scheppen en de staatsfinanciën op orde te brengen. Ook wil hij de salarissen en pensioenen verhogen tot boven het niveau van de inflatie.

Giorgios is de derde Papandreou sinds de Tweede Wereldoorlog die in Griekenland als premier aan de slag gaat. Zijn vader Andreas en zijn grootvader Giorgios gingen hem voor.

Verkiezingen Griekenland