MESSINA - Op Sicilië waren zondag al zeker 23 lijken geborgen van mensen die zijn omgekomen bij het noodweer van donderdag. Het dodental zal zeker nog oplopen: ongeveer veertig mensen worden nog vermist.

Premier Silvio Berlusconi bracht zondag een bezoek aan het rampgebied. Bij de prefectuur van Messina gebruikte hij een zijingang om een woedende menigte te ontwijken.

Bestuurders van zones waar aardverschuivingen en overstromingen dreigden, hadden de afgelopen jaren vergeefs in Rome om maatregelen gevraagd.

Berlusconi

Berlusconi zei zondag te hopen dat 1 miljard bij elkaar wordt gebracht voor zones ''met hydrogeologisch risico''. De wijk van de stad Messina die is weggevaagd door een aardverschuiving, wil hij op een andere plek weer laten opbouwen.

Ook beloofde hij dat alle slachtoffers van de ramp geen belastingen hoeven te betalen en geen schulden hoeven af te betalen.

Helikopter

Berlusconi vloog met een helikopter over het getroffen gebied, dat via de weg nauwelijks bereikbaar is. Op sommige plaatsen lag de modder 7 meter hoog.

De ramp heeft ook de discussie weer doen oplaaien over de omstreden bouw van een brug van Sicilië over de Straat van Messina naar het Italiaanse vasteland, waarvoor het kabinet-Berlusconi zo'n 4 miljard euro wil uitgeven.

Betogers stellen dat dat geld beter besteed kan worden aan de veiligheid van hun woningen. Ook president Giorgio Napolitano heeft zich dit weekend in Italiaanse media uitgesproken tegen ''faraonische bouwwerken''.