VATICAANSTAD - Het kolonialisme in Afrika, ''is nooit helemaal beëindigd''. Dit zei paus Benedictus XVI zondag in het Vaticaan bij de opening van de tweede bisschoppensynode over Afrika.

Het kolonialisme gaat ermee door Afrika te beroven van zijn rijkdommen, aldus het hoofd van de Rooms-Katholieke Kerk volgens het Italiaanse persbureau ANSA.

Drie weken lang zullen meer dan tweehonderd bisschoppen uit Afrika en verscheidene andere kerkelijke leiders zich beraden over de rol die de kerk kan spelen bij de bevordering van verzoening, vrede en gerechtigheid in het continent.

Bij de openingsceremonie in de Sint-Pietersbasiliek werd in tal van Afrikaanse talen gezongen en gebeden.

In tegenstelling tot Europa en de Verenigde Staten groeit in Afrika het aantal rooms-katholieken. Sommige staten in dat werelddeel, zoals Nigeria, behoren inmiddels tot de landen met de meeste katholieken ter wereld.

Abortus

De paus herinnerde er zondag nog eens aan dat kinderen met moederlijke hand beschermd moeten worden, ''ook wanneer zij nog niet geboren zijn''. De kerk is fel gekant tegen abortus.

Aan de synode neemt directeur Victor Scheffers van de mensenrechtenorganisatie Justitia et Pax Nederland als waarnemer deel. De eerste synode over Afrika had in mei 1994 plaats.