TEHERAN - Inspecteurs van atoomwaakhond IAEA van de Verenigde Naties mogen op 25 oktober de nieuwe Iraanse uraniumverrijkingsinstallatie in de heilige stad Qom komen onderzoeken.

Dat maakte Mohammed ElBaradei, het hoofd van het IAEA, zondag bekend na overleg in Iran.

Volgens ElBaradei kunnen conflicten over de nucleaire ambities van Iran opgelost worden door middel van diplomatie. Hij zei dat de manier waarop Iran naar het Westen kijkt verschuift van ''samenzwerend'' naar ''samenwerkend''.

ElBaradei stelde tijdens de persconferentie verder dat Iran het IAEA eerder op de hoogte had moeten stellen van de bouw van de installatie in Qom.

Openheid

Volgens Teheran was het ruim op tijd omdat er nog geen nucleair materiaal in de gebouwen is geplaatst. Het IAEA heeft geen ''concreet bewijs'' dat Iran een atoombom wil maken.

De Verenigde Staten vrezen al jaren dat Teheran dat uiteindelijk wel wil bereiken, maar Iran zegt de fabrieken alleen voor vreedzame doeleinden te willen gebruiken.

Volgens ElBaradei blijft de atoomwaakhond wel bezorgd over de mogelijkheid dat Iran wapens maakt en eist dan ook meer openheid over het Iraanse nucleaire programma.

Bezoek

De hoogste Iraanse nucleaire ambtenaar, Ali Akbar Salehi, bestempelde de gesprekken met het IAEA als ''zeer succesvol''.

Salehi zal op 19 oktober een bezoek brengen aan het hoofdkantoor van het IAEA in het Oostenrijkse Wenen om verder te praten. Daar zullen ook Franse, Russische en Amerikaanse afgevaardigden bij aanwezig zijn.

Nieuwe inspanningen

De toenadering tussen Iran en het IAEA komt enkele dagen na onderhandelingen tussen Iran en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland.

Dat overleg in Genève leidde tot nieuwe inspanningen om tot overeenstemming te komen over het Iraanse atoomprogramma.