TOKIO - De voormalige Japanse minister van Financiën Shoichi Nakagawa, die eerder dit jaar opstapte na zich te hebben misdragen, is dood aangetroffen in zijn woning in Tokio. Dat meldden Japanse media zondag op gezag van de politie in de hoofdstad van Japan.

De 56-jarige Nakagawa werd dood gevonden in zijn bed. Over de doodsoorzaak is vooralsnog niets bekend. Het Japanse persbureau Kyodo meldde dat zijn lichaam geen sporen van geweld toonde.

Nakagawa was in februari in Rome voor een economische top. Hij wekte tijdens een persconferentie de indruk dronken te zijn.

Hij kwam nauwelijks uit zijn woorden en had grote moeite zijn ogen open te houden. Zelf hield hij het op de bijwerkingen van een medicijn. Na felle kritiek in Japan stapte hij op.

Vaticaans museum

Later bleek dat Nakagawa zich ook had misdragen in het Vaticaans Museum in Rome. Nakagawa zou onder meer over een afscheidingskoord bij een antiek beeld zijn geklommen, waardoor een alarm afging. Ook raakte hij een paar kunstwerken aan die niet aangeraakt mogen worden.

Nakagawa gold als een belangrijk bondgenoot van de vorige premier Taro Aso. Hun conservatieve Liberaaldemocratische Partij (LDP), die tientallen jaren vrijwel onafgebroken aan de macht was, leed bij verkiezingen in augustus een verpletterende nederlaag na een reeks schandalen, onder meer die van Nakagawa.

Stevige drinker

Nakagawa maakte er geen geheim van een stevige drinker te zijn, maar beloofde vlak voor de verkiezingen beterschap. Hij verloor echter zijn zetel in het parlement.

Zijn vader, ook een LDP-prominent, werd in 1983 dood aangetroffen in een hotelkamer. Later bleek dat hij zelfmoord had gepleegd. Zelfmoord komt relatief veel voor in Japan, als ultieme middel om de 'eer' van het slachtoffer en zijn familie te redden.