ATHENE - In Griekenland worden zondag verkiezingen gehouden voor een nieuw parlement. De verwachting is dat de socialistische oppositie van Georgis Papandreou (57) de stembusgang wint ten koste van de conservatieven regeringspartij van premier Kostas Karamanlis (53).

Karamanlis riep vorige maand verkiezingen uit in de hoop om een nieuwe termijn in de wacht te slepen, om vervolgens ''essentiële'' maatregelen te kunnen nemen die het door de economische crisis getroffen land erbovenop moeten helpen.

Zijn populariteit kreeg echter harde klappen door onder meer een reeks financiële schandalen.

Volgens recente peilingen ligt de socialistische PASOK 6 procent voor op de conservatieve Nea Dimokratia, maar ongeveer een vijfde van de Griekse kiezers heeft nog geen keuze gemaakt. Dat zou de race in principe nog spannend kunnen maken.

Meerderheid

De huidige regering beschikt over een meerderheid van slechts één zetel in het parlement. Door vervroegde verkiezingen hoopt Karamanlis, in 2004 premier geworden en in 2007 herkozen, opnieuw steun voor zijn regering te verwerven.

Van de driehonderd zetels worden er 260 onder de partijen verdeeld overeenkomstig de verkiezingsuitslag. De partij die meeste stemmen behaalt, krijgt de overige veertig er als bonus bij.

De stembureaus gaan open om 06.00 uur Nederlandse tijd en sluiten om 18.00. Stemmen is verplicht. Direct na sluiting worden de eerste prognoses verwacht.