JAKARTA - De kans dat er nog overlevenden onder het puin vandaan worden gehaald drie dagen na de verwoestende beving op het Indonesische eiland Sumatra is vrijwel nul, zeiden reddingswerkers zaterdag in Indonesische media.

Tot vierduizend mensen zouden nog onder het puin liggen, zeiden woordvoerders van de Verenigde Naties en het Internationale Rode Kruis.

De havenstad Padang en omgeving zijn vooral zwaar getroffen. Vier dorpen in de omgeving zijn volledig weggevaagd.

''De moeilijkheid van deze reddingsoperatie is dat de huizen onder zeker vier meter aarde bedolven zijn'', aldus een reddingswerker.

Bruiloft

Zo ook dertig gasten van een bruiloft, die zich bij een huis in het dorp Pulau Aie hadden verzameld om gezamenlijk naar de ceremonie te gaan, toen de grond begon te trillen en tonnen aarde over ze heen stortte.

De bruid en bruidegom, die al op de plaats van de ceremonie waren in een ander dorp, overleefden de beving wel.

Boos

Indonesische reddingstroepen wisten zaterdag pas enkele afgelegen gebieden te bereiken. Overlevenden zijn boos dat de hulp pas zo laat op gang is gekomen.

Niet alleen is de kans op het vinden van slachtoffers onder de modder en het puin nihil geworden, maar ook zitten overlevenden al dagen zonder eten, drinken en een dak boven hun hoofd.

Hotel

In Padang vertelde een arts van een internationale hulporganisatie hoe hij uit zijn hotel rende toen de beving begon in de vroege ochtend.

''Ik kan niet geloven dat ik het heb overleefd. De mensen die achter me renden redden het niet tot buiten. De gebouwen van het hotel stortten overal om me heen in.''

In het hotel zijn veel Westerse mensen achtergebleven, aldus de arts. Eenmaal buiten hielp hij een hoogzwangere vrouw, die vastzat in het verkeer, met de bevalling in haar auto.

Reddingsteams

Op Sumatra arriveerden zaterdag massaal reddingsteams uit het buitenland, onder meer uit Australië, Japan, Turkije, Zuid-Korea en Singapore.

Maar ook Nederlandse experts zijn in EU-verband naar Sumatra gestuurd. Daaronder zijn gespecialiseerde zoek- en bergingseenheden met speurhonden en medici.