DEN HAAG - Nederland heeft met België en Luxemburg een soort profielschets gemaakt van de toekomstige EU-president. Die moet het gewicht hebben van een regeringsleider of staatshoofd.

De naam van premier Jan Peter Balkenende valt steeds vaker voor de topfunctie, die ontstaat als het nieuwe EU-verdrag definitief is goedgekeurd. Hij heeft vrijdag ontkend dat hij kandidaat is voor de post.

In de profielschets staat dat deze vaste voorzitter van de vergadering van de Europese regeringsleiders de statuur moet hebben van een staatshoofd of regeringsleider en aantoonbaar betrokken moet zijn bij de EU. Hij moet ook kunnen en willen luisteren naar de lidstaten.

Timmermans

In de woorden van staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) moet de president in die Europese Raad hebben gefunctioneerd en weten hoe het werkt, uitstraling hebben in de buitenwereld en gevoel hebben voor het nieuwe evenwicht tussen de Europese instellingen (parlement, lidstaten en commissie) zodat die goed kunnen functioneren.

Verhagen

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zal het Beneluxvoorstel maandag aanbieden aan huidig EU-voorzitter Zweden, liet zijn woordvoerster zaterdag weten na het bekend worden van het Ierse 'ja' tegen het verdrag.

Dat doet hij samen met zijn Belgische en Luxemburgse collega's.

Het gaat om een praktische invulling van de nieuwe posten van EU-president én de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid ''om geen tijd te verliezen als zij in functie treden'', aldus de woordvoerster.

Verhagen stelt dat die nieuwe spelers de ruimte krijgen om de belangen van de EU goed te behartigen terwijl de lidstaten wel over belangrijke zaken kunnen blijven meepraten.