DEN HAAG - PvdA-coryfee Jeltje van Nieuwenhoven wil tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar lijsttrekker zijn voor haar partij in de gemeente Den Haag.

PvdA-coryfee Jeltje van Nieuwenhoven wil lijsttrekker worden voor haar partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar in Den Haag. Haar campagneteam heeft zaterdag haar kandidatuur bekendgemaakt.

Van Nieuwenhoven gaat daarmee de strijd aan met Marnix Norder en Henk Kool, die momenteel beiden wethouder zijn in de hofstad en zich eerder al kandidaat stelden.

Wilders

De ogen zijn tijdens de verkiezingen extra op Den Haag gericht, omdat PVV-leider Geert Wilders heeft aangekondigd dat zijn partij in deze stad - en in Almere - in de gemeenteraad wil.

Uit de uitslag van de Europese verkiezingen in juni bleek dat de PVV de potentie heeft in Den Haag de grootste partij te worden. Momenteel heeft de PvdA de meeste zetels in de Haagse gemeenteraad.

Tweede Kamer

Van Nieuwenhoven zat van 1981 tot 2004 in de Tweede Kamer. Tussen 1998 en 2002 was zij Kamervoorzitter. Van Nieuwenhoven is daarna enkele jaren Zuidhollands gedeputeerde geweest.

Zij geeft zondag een persconferentie. Voor die tijd wil zij niets zeggen over haar motieven om de Haagse lijst te willen aanvoeren.

De Haagse PvdA-leden kiezen in de loop van oktober hun nieuwe lijsttrekker.

Verrassend

Norder zei het verrassend te vinden dat Van Nieuwenhoven zich opwerpt als kandidaat. ''Want zij is de afgelopen jaren niet meer actief geweest in de politiek en tot nu toe ook niet in de lokale politiek. Ik ben benieuwd wat haar beweegt na zoveel jaren uit de running te zijn geweest.''

Hij zei er voorlopig vanuit te gaan dat Van Nieuwenhoven niet door de PvdA-top naar voren is geschoven om mee te doen in Den Haag, ervan uitgaande dat hij in dat geval hiervan door de partijtop op de hoogte zou zijn gesteld. Kool wilde zaterdag nog niet reageren.

Bos

De PvdA-leiding ontkent dat zij achter de kandidatuur van Van Nieuwenhoven zit. PvdA-leider en minister van Financiën Wouter Bos liet via een woordvoerster weten dat dit ''echt een Haagse aangelegenheid'' is.

Partijvoorzitter Lilianne Ploumen vindt het een goede zaak dat iemand als Jeltje van Nieuwenhoven met haar vele jaren politieke ervaring meedoet.

''We zijn blij dat ze meedoet, maar we wensen alle kandidaten succes. We hebben er niets mee van doen. Dit is een zaak van de Haagse leden'', aldus haar woordvoerster.