DUBLIN- Met een ruime meerderheid van 67,1 procent hebben de Ieren zich in een referendum alsnog uitgesproken voor het Verdrag van Lissabon.

Dat meldde de Ierse nationale televisie zaterdag op basis van de officiële uitslagen. Door de instemming van de Ieren is Tsjechië het laatste EU-obstakel geworden.

Vorig jaar stemde een meerderheid van 53 procent van de Ieren nog tegen het EU-verdrag. Toen kwam 53 procent van de stemgerechtigden opdagen, vrijdag lag het opkomstpercentage hoger met ongeveer 59 procent.

Brussel is Dublin daarna tegemoetgekomen, waarna het Verdrag van Lissabon nogmaals kon worden voorgelegd.

Met de instemming van Ierland hebben alle 27 EU-landen nu het nieuwe verdrag democratisch goedgekeurd in hun parlement of per referendum.

Barroso

Voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie sprak zaterdag over een ''een geweldige dag voor Europa''.

Hij stelde dat Europa met dit verdrag effectiever kan werken, met concretere resultaten voor de burgers.

Handtekeningen

De EU-topman erkende dat de Tsjechische en Poolse presidenten nog hun handtekeningen moeten zetten. Hij wees er echter op dat hun parlementen de tekst al hebben goedgekeurd.

''Ik heb er alle vertrouwen in dat Tsjechië het verdrag zal ratificeren. Het is een kwestie van tijd'', aldus Barroso.

De Poolse president Lech Kaczynski heeft eerder al laten weten dat hij het verdrag zal ratificeren als de Ieren voor zouden stemmen.

Klaus

Het Tsjechische Constitutioneel Hof heeft vrijdag echter besloten dat president Vaclav Klaus het Verdrag van Lissabon voorlopig niet mag ratificeren.

Het hof wil eerst een oordeel vellen over een klacht van een aantal senatoren over het EU-verdrag.

De Tsjechische premier Jan Fischer bezoekt woensdag Brussel om over de situatie te spreken.

Klacht

Een aantal Tsjechische senatoren, vooral van Klaus' eurosceptische Democratische Burgerpartij (ODS), hebben eerder deze week een klacht ingediend. Ze denken dat het verdrag in strijd is met de Tsjechische soevereiniteit.

Het hof had een eerdere klacht over het verdrag afgewezen. Naar verwachting zullen de rechters binnen drie weken bekendmaken wanneer ze met een vonnis komen.

Verdrag

De Tsjechische premier Fischer liet zaterdag in een verklaring echter weten dat hij desondanks gelooft dat Klaus nog voor het eind van het jaar zijn handtekening zet. Het verdrag treedt pas in werking als alle EU-lidstaten het verdrag hebben geratificeerd.

Het Verdrag van Lissabon geeft Brussel meer macht en moet de besluitvorming binnen de EU stroomlijnen.

Ook krijgt de EU een president: een vaste voorzitter van het overleg tussen de regeringsleiders van de EU-landen.

Terugtrekken

Voor het eerst is geregeld hoe een land zich uit de EU kan terugtrekken. Het verdrag bepaalt dat zo'n land met de unie moet onderhandelen over de voorwaarden. Het Europarlement en de lidstaten beslissen dan bij meerderheid over de vertrekregeling.

Na de inwerkingtreding van 'Lissabon' kunnen burgers meer invloed uitoefenen op de EU. Burgers of actiegroepen die een miljoen handtekeningen verzamelen, kunnen de Europese Commissie vragen wetsvoorstellen te doen. 

Balkenende

Premier Jan Peter Balkenende is verheugd over de uitslag van het referendum waarbij de Ieren "hun duidelijke steun" hebben uitgesproken.

Hiermee is wat hem betreft "een grote stap" gezet richting ratificatie van het verdrag door alle EU-lidstaten. Hij hoopt dat Tsjechië en Polen "zeer snel" volgen.

Het nieuwe verdrag maakt de Europese Unie volgens Balkenende slagvaardiger en democratischer. De besluitvorming wordt vereenvoudigd en de rol van het Europarlement zal toenemen.

"Dit is hard nodig in een Unie met 27 lidstaten", aldus de premier, die stelt dat Nederland zich steeds sterk heeft gemaakt voor het verdrag.