DUBLIN - De leider van de grootste Ierse lobbygroep tegen goedkeuring van het Verdrag van Lissabon heeft zaterdag zijn nederlaag erkend. ''Dit is een zeer overtuigende overwinning'', aldus Declan Ganley van Libertas.

''Ik ben natuurlijk teleurgesteld.'' Ganley stelde verder dat Ierland een fout maakt door het verdrag goed te keuren.

Hij prees daarnaast de campagne van het jakamp, geleid door premier Brian Cowen. De rijke zakenman Ganley was een van de krachten achter de afwijzing van het EU-verdrag in juni 2008.

PVV

Ook de Nederlandse partijen in het Europees Parlement hebben zich zaterdag uitgelaten over het 'ja' van de Ieren.

De PVV noemt de uitkomst van het Ierse referendum treurig en heel jammer. "De Ieren zijn een beetje omgekocht door Europa", vindt Barry Madlener, leider van de vier PVV-Europarlementariërs. Ierland, dat met een zware recessie kampt, heeft veel EU-steun gekregen.

De PVV is faliekant tegen het nieuwe verdrag dat de EU meer bevoegdheden geeft.

Afhankelijk

"Het erge is dat Nederland zich afhankelijk heeft gemaakt van het Ierse referendum. De Nederlandse tegenstanders van het verdrag mochten zich dit keer niet uitspreken".

De PVV beschouwt het Constitutioneel Hof van Tsjechië nu als een laatste strohalm. Dat Hof moet nog oordelen over een klacht tegen het verdrag. "Hoe langer dat duurt, hoe beter het is".

SP

De Socialistische Partij (SP) hekelt de manier waarop Ierland het referendum heeft gehouden.

"De bevolking is bang gemaakt: als ze niet zouden instemmen, zou de recessie er nog erger worden", stelt Dennis de Jong, leider van de SP-delegatie in het Europarlement zaterdag. "Ik heb niet het idee dat de Ieren zelf nou zo blij zijn met het verdrag."

De SP is zelf tegen het verdrag. "Dit verdrag is niet het goede antwoord op de economische crisis."

PvdA

De PvdA spreekt over een "stap vooruit voor Europa". Ditkeer werd er diepgaand feiten gedebatteerd. Het is een heldere keuze voor Europa geworden", vindt Thijs Berman, leider van de drie PvdA-Europarlementariërs.

Berman bestrijdt de opvatting van de SP dat het ja-kamp de Ieren onnodig bang heeft gemaakt. "Juist de SP heeft Nederland bang gemaakt over het verdrag: dat Europa militair zou worden en de coffeeshops zou sluiten en al die flauwekul."

D66

D66 is heel blij dat zoveel Ieren zaterdag hebben ingestemd met het nieuwe EU-verdrag. ''Een solide ja'', concludeert Sophie in 't Veld, leidster van de drie leden tellende D66-fractie in het Europarlement.

Ze meent dat de regeringsleiders al deze maand een nieuwe EU-president en buitenlandcoördinator kunnen aanwijzen. Deze nieuwe functies ontstaan door het verdrag. ''Formeel kan het nog niet, maar de EU mag er best op vooruitlopen.''

Dwarsligger

Vooral de Tsjechische president wordt gezien als een dwarsligger. ''Het heeft niets te maken met democratie dat een enkele man dit nog kan tegenhouden''.

Dat de Tsjechische president Vaclav Klaus democratisch is gekozen, maakt voor In 't Veld geen verschil: ''Hij moet erkennen dat 27 EU-landen dit democratisch hebben goedgekeurd''.

VVD

VVD-Europarlementslid Hans van Baalen noemt de uitkomst goed nieuws. "We hadden ook zonder dit verdrag gekund, maar dit is beter", oordeelde Van Baalen zaterdag.

De VVD'er vindt dat regeringsleiders van de EU-landen op 29 oktober al een nieuwe EU-president kunnen aanwijzen.

"Het verdient geen juridische schoonheidsprijs en het heeft een risico, want Tsjechië en Polen hebben het verdrag nog niet geheel geratificeerd. Maar neem dat risico maar."

CDA

Wim van de Camp, leider van de vijf CDA'ers in het Europarlement meent dat er een belangrijke hobbel voor het nieuwe EU-verdrag is genomen.

"De dynamiek in Europa zal maandag anders zijn dan vrijdag", zei hij. We gaan nu over op het daadwerkelijk invoeren van het verdrag, zodra tenminste de Poolse en Tsjechische president ook akkoord gaan."

Timmermans

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) is blij met het "volmondige ja" van de Ieren.

Europa staat volgens Timmermans voor enorme uitdagingen zoals klimaatverandering en kredietcrisis, die gezamenlijk moeten worden beantwoord. "Het is tijd op te houden met discussiëren over spelregels. We moeten gaan voetballen en doelpunten maken."