MANILLA - Voor de tweede keer in een week tijd kampen de Filipijnen met hevig noodweer. De tyfoon Parma trok zaterdag de eilandengroep binnen in een dunbevolkte regio in het noordoosten.

Vooralsnog lijkt de schade mee te vallen. Vier mensen kwam zaterdag om het leven door de nieuwe tyfoon. Huizen verloren hun daken en bomen vielen om door de harde windvlagen.

Vorige week zaterdag veroorzaakte de tyfoon Ketsana al grootschalige verwoestingen en bijna driehonderd sterfgevallen op de Filipijnen. In twaalf uur tijd viel er evenveel regen als normaal gesproken in een maand.

Dakloos

Delen van de hoofdstad Manilla staan nog altijd blank. Honderdduizenden inwoners van de miljoenenstad zijn dakloos geraakt.

De komst van Parma werd zeer gevreesd. De autoriteiten hadden op voorhand tienduizenden mensen opdracht gegeven om een veilig heenkomen te zoeken.

Luzon

De tyfoon trok zaterdag over het noordoosten van Luzon, het grootste eiland van de Filipijnen. Manilla ligt in het zuiden van Luzon. Het eiland is ruim drie keer zo groot als België.

In de loop van de dag verliet de tropische storm het eiland weer. Weerdeskundigen verwachten dat de tyfoon zondagmorgen terugkeert naar Luzon.