SCHOORL - Bij de grote bos- en heidebrand eind augustus in Schoorl werd de brandweer bijna ingesloten door het vuur.

Dat kwam doordat - waarschijnlijk als gevolg van brandende dennennaalden - her en der vuurhaarden ontstonden, aldus Ruud Admiraal, postcommandant van de brandweer in de Noord-Hollandse kustplaats.

In het zaterdag verschenen vakblad Brand & Brandweer blikt hij terug op de situatie die ontstond toen de brandweer in het bosgebied de slangen al had uitgerold om het vuur te bestrijden.

''Het vuur slaat circa 40 meter bos over, links en rechts zien we kleine vuurhaarden ontstaan. We worden bijna ingesloten door het vuur; een beangstigende situatie.''

De twee blusploegen namen geen risico. Ze sprongen in hun voertuig en reden weg, de slangen achterlatend.

Vliegvuur

Volgens Admiraal hebben brandende dennennaalden zich waarschijnlijk over het bos verspreid, waardoor 'vliegvuur' ontstond.

Ook een brandende dennenappel die viel, liet een spoor van vuur na op de grond. ''Alsof er een lijn terpentine in brand wordt gestoken.''

Vernield

Bij de brand in het duingebied werd 150 hectare natuur vernield. Ongeveer 550 mensen moesten worden geëvacueerd. De brandweer was dagenlang bezig met nablussen.

Maar er viel volgens Admiraal ook wat te lachen. Enkele brandweerlieden werden drijfnat toen ze een waterdouche kregen van een helikopter die boven het gebied ook bezig was met blussen.