APIA - Door de verwoestende tsunami die dinsdag de eilandengroep Samoa in de Grote Oceaan trof, zijn zeker 170 mensen om het leven gekomen. Tien mensen worden nog steeds vermist, meldde de overheid vrijdag.

Op Samoa zelf vonden 129 mensen de dood, 32 op Amerikaans Samoa en negen op Tonga. Gevreesd wordt dat de vermisten door de vloedgolf naar zee zijn gesleurd en dat zij niet meer worden gevonden.

De overheid heeft de nabestaanden van honderd slachtoffers aangeboden een massabegrafenis te organiseren. De plechtigheid heeft mogelijk dinsdag al plaats maar dat staat nog niet helemaal vast.

Het is nog onduidelijk of familieleden vanuit het buitenland dinsdag al op Samoa kunnen zijn. Een flink aantal families heeft hun overledenen al ter aarde besteld.

Elektriciteitsvoorziening

De meeste reddingsoperaties zijn stopgezet. Het Rode Kruis neemt aan dat de mensen die nog vermist worden, inmiddels zijn overleden. De reddingswerkers worden nu voornamelijk ingezet om de elektriciteitsvoorziening op de eilanden te herstellen.

Ook moet een begin gemaakt worden aan het opruimen. Op Amerikaans Samoa moeten voor meer dan duizend mensen woningen herbouwd worden.

De hulptroepen hebben vers water, voedsel en medicijnen naar de eilandengroep gebracht. Daardoor zijn de plunderingen gestopt. Na de tsunami sloeg een aantal wanhopige inwoners aan het plunderen, vooral in de hoop aan voedsel te komen. Hulpverleners doen er alles aan om te voorkomen dat besmettelijke ziektes uitbreken in de opvangkampen.

Tsunami

Dinsdag leidde een aardbeving op 190 kilometer ten zuidwesten van Amerikaans Samoa tot een tsunami. De golven die de kust van Samoa bereikten, hadden volgens de autoriteiten een hoogte van 7,5 meter.

Het water kwam op sommige plekken meer dan 1,5 kilometer landinwaarts. De vloedgolf raakte de eilanden tien minuten na de tsunamiwaarschuwing, waardoor de mensen weinig tijd hadden om te vluchten.