DUBLIN - Het lijkt erop dat de bevolking van Ierland in het vrijdag gehouden referendum voor invoering van het Verdrag van Lissabon heeft gestemd. Dat geven inofficiële berekeningen aan.

Volgens een bron binnen de regeringspartij Fianna Fail zou om en nabij 53 procent van de kiezers voor hebben gestemd. Een functionaris van de oppositiepartij Fine Gael zei dat uit een voorlopige raming blijkt dat de verhouding 'ja-nee' zelfs '60-40' is.

De stembureaus sloten vrijdagavond om 23.00 uur Nederlandse tijd. Het officiële tellen van de stemmen begint zaterdag om 10.00 uur. Aan het begin van de middag wordt de uitslag verwacht.

Net als in 2008 zou de opkomst nu rond de 50 procent zijn geweest. Drie miljoen Ieren waren opgeroepen hun stem uit te brengen.

Macht

Het Verdrag van Lissabon geeft Brussel meer macht en moet de besluitvorming binnen de EU stroomlijnen. De Ieren stemden vorig jaar nog tegen het verdrag.

Om de Ieren over de streep te trekken heeft de EU nu gegarandeerd dat de Ierse soevereiniteit op belangrijke terreinen onaangetast blijft. Het Ierse verbod op abortus blijft gehandhaafd.

Naast Ierland moeten Tsjechië en Polen het verdrag nog ratificeren. In Tsjechië is de ratificatie uitgesteld.