AMSTERDAM - Het Koninklijk Huis krijgt volgend jaar ruim 103 duizend euro om cadeautjes te kopen voor werkbezoeken en uitgaande en inkomende staatsbezoeken.

Dat schrijft premier Jan Peter Balkenende (CDA) vrijdag in antwoord op Kamervragen.

Omdat het aantal staats- en werkbezoeken van koningin Beatrix, kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima moeilijk is te voorspellen, is het lastig te begroten hoeveel geld er nodig is voor cadeaus, schrijft de minister-president.

Draagvlak

Daarom wordt als uitgangspunt het gemiddelde van de afgelopen drie jaar genomen.

De kosten vallen onder het begrotingskopje 'draagvlak Nederlands buitenlands beleid', dat weer valt onder 'versterkt cultureel profiel en positieve beeldvorming in en buiten Nederland'.

Balkenende beantwoordde vrijdag vragen over onder meer de Miljoenennota. Hierin werd gesproken van de begroting van het 'Huis der Koningin', terwijl dat een oude naam is.

Brievenbusfirma

Dit is een foutje, meldt Balkenende. In de begroting voor volgend jaar had moeten staan 'Begroting van de Koning'.

Eerder deze maand bleek dat prinses Christina een tweede fiscale sluiproute heeft aangelegd. Ze had een nieuwe 'brievenbusfirma' laten oprichten in het belastingparadijs Guernsey.

De Crocus Trust werd, evenals het al bekende Daffodil Trust, aangestuurd vanuit Paleis Noordeinde.

Schijn

Balkenende schrijft dat de trusts, zoals eerder al was toegezegd, zijn uitgeschreven op het adres Paleis Noordeinde.

Deze constructie was niet illegaal, maar om iedere schijn van bemoeienis van het Koninklijk Huis met de stichting te voorkomen, is er een einde aan gemaakt.