SACRAMENTO - Arnold Schwarzenegger is ervan overtuigd dat hij op 7 oktober tot gouverneur van Californië wordt gekozen. "Er komt een gouverneur Arnold", zo zei de filmacteur van Oostenrijkse origine woensdagavond in zijn eerste en enige televisiedebat met zijn belangrijkste concurrenten. Op 7 oktober gaan de inwoners van de Amerikaanse staat naar de stembus.

Tijdens het debat in Sacramento waren de vijf genodigden vooral bezig elkaar vliegen af te vangen. Toen Schwarzenegger de onafhankelijke kandidate Arianne Huffington onderbrak, reageerde zij door te zeggen "dat dit de manier is waarop jij vrouwen behandelt". 'Arnie' antwoordde dat hij nog wel een rolletje voor haar in gedachten had in de film Terminator 4. In Terminator 3 drukt Schwarzenegger het hoofd van zijn vrouwelijk tegenspeelster in een toiletpot.

Toch werd er ook over meer serieuze zaken gepraat. Belangrijk thema in het debat was de vraag hoe het noodlijdende Californië met zijn enorme begrotingstekort weer financieel gezond kan worden gemaakt. De Republikein Schwarzenegger toonde zich opnieuw een groot voorstander van fikse belastingverlagingen.

Veel inwoners van Californië houden de huidige gouverneur, de Democraat Gray Davis, verantwoordelijk voor het enorme begrotingstekort. Davis werd nog geen jaar geleden gekozen. Meer dan 1,6 miljoen mensen hebben echter in een petitie gevraagd om een 'recall ballot', een herroepingsstemming, die op 7 oktober zal worden gehouden.