DEN HAAG - Minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) ontkent dat hij heeft gedreigd op te stappen.

''Opstappen doet een minister alleen als die zich niet kan vinden in het kabinetsbeleid'', zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

 Ook premier Jan Peter Balkenende zei niet gehoord te hebben dat Verhagen met zijn portefeuille had gezwaaid. Hij sprak wel van een ''pittig debat'' in de Kamer.

Geen missie

In coalitiekringen klonk dat verhaal echter wel. Verhagen zou dat hebben gedaan toen bleek dat regeringspartijen ChristenUnie en PvdA geen nieuwe missie in Uruzgan meer willen na 2010.

Beide partijen dienden daar woensdag een motie over in die volgende week dreigt te worden aangenomen door de Kamer.

ISAF

De minister ziet geen reden om op te stappen. Hij is het eens met Balkenende. Die ontraadde de motie, omdat het kabinet nog geen besluit heeft genomen over de vraag of en hoe Nederland na afloop van de huidige missie nog moet bijdragen aan de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan.

Dat is volgens Balkenende ''staatsrechtelijk'' en ''procedureel'' niet juist. ''De regering regeert en de Kamer controleert'', zei de premier.

Afwachten

Volgens Verhagen en Balkenende moet de Kamer een kabinetsbesluit afwachten en zal het kabinet dan proberen er draagvlak voor te vinden in de Kamer.

De premier wilde niet inhoudelijk op de betekenis van de motie ingaan. ''We zullen zien wat de stemmingen opleveren'', zei hij.

Verhagen zei ook niet bang te zijn voor internationaal gezichtsverlies, nu ook de NAVO en ISAF-landen weten dat er in Nederland te weinig steun is voor een nieuwe missie in Uruzgan. ''Dat is totale onzin'', zei hij.

Partners

De internationale partners willen graag dat Nederland in Uruzgan doorgaat en hebben Den Haag daar ook toe opgeroepen. Maar er ligt nog geen formeel verzoek. Dat volgt in de regel ook pas als blijkt dat er genoeg steun is voor een militaire missie.

Ook op Twitter laat de minister zich vrijdag uit over de commotie.